Tämä omakotitaloon.fi -sivusto on tarkoitettu sinulle, joka vasta haaveilet ja pohdiskelet rakentamista taikka omakotitalon ostamisesta, mutta myös sinulle, joka olet siinä vaiheessa, että rahoitus on varmistettu ja on tehty päätös rakentamisen aloittamisesta? Mitä sitten pitäisi tehdä?
Suositeltavaa on aina harkita vaihtoehtona lähellä suuren kaupungin keskustaa olevaa kunnan tai kaupungin vuokratonttia. Osallistumalla tonttiarpajaisiin ei menetä mitään. Mikäli arpa osuu kohdalle voi vielä miettiä, haluaako kuitenkin ostaa jonkun toisen rakennuspaikan? Useimmiten vuokratontilla olevaa järkevän kokoista (80-160m2) taloa myytäessä ei joudu tekemään myyntitappiota, mikäli ollaan isohkon kaupungin liepeillä. Useimmiten myytäessä tekeekin aika mukavat myyntivoitot.
Ulkopuolisten suunnittelijoiden palkkaaminen tulee ajan kohtaiseksi viimeistään tontin hankinnan jälkeen, kun lähtee hakemaan rakennuslupaa. Suunnitteluvaiheessa on hyvä vähintään konsultoida arkkitehtiä tai rakennusarkkitehtiä omista suunnitelmista! Reilulla budjetilla liikkuessa voi jo tontin ostossa konsultoida rakennusalan ammattilaisia. Muistattehan tehdä tonttikaupat aina ehdollisena. Maaperätutkimuksen jälkeen on vielä mahdollista vetäytyä kaupasta, jos maapohja ei vastaa sitä mitä oli luvattu. Konsultteja käyttäessä on hyvä muistaa, mitä pidempään ulkopuoliset konsultit ovat mukana projektissa sitä todennäköisemmin näiden mukana olosta koituu kustannuksia.
Tontin hankinnan jälkeen alkaa variaatiot kasvamaan millä tavalla hankkeen voi viedä läpi. Varmaan tunnetuin tapa on rakennuttaa niin sanottu Avaimet käteen -talopaketti. Kaava tämmöisessä tapauksessa menee usein niin, että katsellaan suurimpien talotoimittajien mallipohjat läpi. Niistä piirretään ruutupaperille hahmotelma, joka voisi sopia parhaiten hankitulle tontille. Kun suunnitelmaa on hierottu riittävän pitkään ruutupaperille lähdetään soittelemaan talotoimittajille. Tässä vaiheessa muutama talotoimittaja suostuu piirtämään suunnitelman puhtaaksi. Joku kehottaa kääntymään arkkitehdin puoleen, joka piirtää suunnitelmat puhtaiksi ja varmistaa suunnitelman kaavan mukaisuuden, ja palaamaan sen jälkeen asiaan. Usein muutama talotoimittaja kuitenkin suostuu piirtämään suunnitelman puhtaaksi ja todennäköisesti toimittaa myös 3D-mallin asunnosta.
Puhtaaksi piirrettyjen mallien pohjalta aletaan keskustelemaan hinnasta. Talotoimittajat tekevät tarjouksia. Tarjouksia vertaillaan ja hintaa pyritään tinkaamaan. Lopulta päädytään kauppoihin ja aletaan viemään lupaprosessia eteenpäin. Rakennusliikkeeltä voi saada yllättävän paljon apuja lupaprosessiin tai yllättävän vähän. Rakennusliike voi olla auttamassa vastuu henkilöiden palkkauksessa ja maatöiden järjestämisessä. Useimmiten rakentaja saa lopulta itselleen ja mahdollisesti perheelleen hyvän kodin.
Tässä prosessissa on usein paljon tehottomuutta ja juuri rakennusliikkeen sitominen mukaan jo projektin alkuvaiheessa tahtoo kasvattaa kustannuksia. Rakennusliikkeen sitominen mukaan projektiin alkuvaiheessa voi olla myös ainut tapa saada talo järkevästi tehdyksi, eikä asiaa pidä liikaa pelätä, vaikka siitä tulisi kustannuksia. Perehtymällä tarkoin tällä sivustolla olevaan materiaalin tulet useaan kertaan hoksaamaan mitä ongelmia tästä voi kuitenkin olla, JOS asiaa näitä vaaranpaikkoja ei tiedosta etukäteen.