Sinä voit rakentaa unelmiesi talon! -Vinkkejä rakentajalta rakentajalle

Sinusta on rakentamaan! Rakentaminen ei ole monimutkaista, mutta siihen liittyy paljon pieniä yksityiskohtia. Rakennushankkeeseen ryhtyvän täytyy olla valmis opiskelemaan, oppimaan ja hyväksymään uusia asioita. Lisäksi täytyy tarvittaessa laittaa hanskat käteen ja tehdä itsekin töitä.

Rakentamiseen pitää suhtautua sopivalla kunnioituksella ja nöyryydellä. Päätös rakentamisesta on todennäköisemmin yksi elämäsi parhaista päätöksistä kuin huonoista, mutta se voi olla kumpaa tahansa. Rakennushankkeeseen ryhtyessä on äärimmäisen tärkeää ymmärtää, mihin ollaan ryhtymässä. Aivan jokainen voi oppia riittävät taidot omakotitalon rakennuttamiseen. Haasteena ei ole asioiden monimutkaisuus, vaan niiden suuri määrä.

Rakennuttaminen vaatii aikaa. Vaikka hankkeen ulkoistaisi kokonaan niin suunnittelun kuin toteutuksenkin osalta, rakennuttajan täytyy varautua käyttämään hankkeen läpivientiin satoja tunteja. Jos ottaa itse suuremman roolin, työmäärä voi helposti lähennellä tuhatta tuntia. Rakennuttajalla on siis oltava aikaa projektin läpivientiin, tai aikaa on järjestettävä.

Jos tekee täyttä työaikaa (erityisesti pienten lasten vanhemmat), on suositeltavaa tiputtaa työaika 80 %:iin hankkeen ajaksi. Tälle on ainakin kaksi erittäin hyvää perustetta. Ensinnäkin, kilpailutukseen ja hankkeen läpivientiin käytetty aika vaikuttaa suoraan kustannuksiin. Esimerkiksi ehditkö miettiä jokaisen pistorasian sijainnin etukäteen vai joudutko teettämään lisätyönä muutoksia rakennusvaiheessa? Etukäteen suunniteltuna kustannukset ovat merkittävästi pienemmät. Toiseksi, rakennuttajan jaksaminen paranee, kun rakentamiseen liittyviä asioita voi hoitaa osana normaalia työaikaa eikä aina iltaisin. Tämä parantaa myös perheen hyvinvointia, erityisesti lapsiperheissä.

Työajan lyhentäminen mahdollistaa paremman palautumisen, kun koko ilta ei kulu rakentamiseen liittyvien asioiden parissa. On tärkeää, että iltaisin voi myös levätä. Asioita voi toisinaan joutua hoitamaan iltaisin, mutta tavoite on pitää tämä mahdollisimman vähäisenä. Hyvä jaksaminen auttaa selviytymään sekä rakennushankkeen että normaalin työn haasteista.

Tukiverkkojen vahvistaminen ennen rakentamisen aloittamista voi kuulostaa liioittelulta, mutta se on hyödyllistä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi keskustelua läheisten kanssa siitä, voisivatko he tarjota apua rakennuksella tai lastenhoidossa. Voitte myös sopia yhteisestä lomareissusta hankkeen puolivälissä, jotta pääsette hetkeksi pois rakennusympyröistä. Moni mielellään jakaa kokemuksiaan ja neuvojaan, joten älä epäröi kysyä neuvoa esimerkiksi talon jo rakennuttaneilta tuttavilta. Mitä enemmän tietoa hankkeen eri vaiheista on, sitä vähemmän rakentaminen stressaa.

Rakennustyömaalla kyse on usein tilaustyöstä, jossa laadun varmistaminen ei ole yhtä suoraviivaista kuin tehdasvalmisteisten tuotteiden kohdalla. Monet työvaiheet tehdään käsin, ja laatu riippuu työntekijöiden huolellisuudesta. Pientä poikkeamaa ei aina kannata murehtia, sillä harvoin pienet yksityiskohdat häiritsevät kokonaisuudessa. Rakentamisen jälkeen huomaat ehkä, kuinka monessa kodissa on vastaavia pieniä epätarkkuuksia, joita ei aiemmin ole tullut edes ajatelleeksi. Inhimillisyyttä tarvitaan.

Rakentaja voi kokea uupumusta, tai sukset voivat mennä ristiin rakennusliikkeen kanssa. Rakennusliike voi myös ajautua konkurssiin. Mikään näistä ei saisi tulla yllätyksenä. Huolellinen valmistautuminen ja suunnittelu ovat avainasemassa. Mieti, miten sinä ja perheesi jaksatte hankkeen aikana. Mitä muutoksia arkeen on tehtävä, jotta hanke sujuu mahdollisimman hyvin?

Oman valmistautumisen jälkeen seuraa hankkeen valmistelu. Jos urakoitsija ei ole yleisesti tunnettu suuri toimija, selvitä hänen referenssinsä eli mitä hän on aiemmin tehnyt ja miten. Tätä ei voi korostaa liikaa, sillä urakoitsija on juuri niin hyvä kuin hänen aiemmat kohteensa. Suuren yrityksen kohdalla on hyvä tarkistaa taloustiedot ja huolehtia, että maksuja suoritetaan vain tehdystä työstä. Selvitä myös, käyttääkö urakoitsija alihankkijoita ja keitä he ovat. Myös alihankkijoiden referenssit täytyy tarkistaa, vaikka kyseessä olisi tunnettu toimija. Niin kauan kuin laskuja ei ole maksettu, sinulla on parempi neuvotteluasema mahdollisten korjausten suhteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *