HAAVEILU: Rakentamisesta haaveilu on täysin ilmaista, ja se on tärkeä osa rakennushanketta. Haaveilu ja omat pohdinnat auttavat kirkastamaan omia tarpeita ja toiveita. Onkin suositeltavaa tutustua erilaisiin teknisiin ja visuaalisiin ratkaisuihin. Saatatte jopa suunnitella talon hyvin pitkälle ja olla vakuuttuneita sen sopivuudesta, mutta arkkitehti saattaa lopulta suunnitella kodin, joka vastaa vielä paremmin asumistarpeitanne. Tämä ei tarkoita, että omat pohdinnat olisivat turhia – päinvastoin. Ne auttavat tunnistamaan itselle tärkeät asiat. Rakentamisessa joudutaan kuitenkin tekemään lähes aina kompromisseja esimerkiksi kaavamääräysten ja kustannusrajoitusten vuoksi.
VOIMAVARAT: Rakentamista ei tarvitse pelätä, mutta asiaan pitää myös suhtautua sopivalla kunnioituksella ja vakavuudella. Rakentaminen vaatii aina ylimääräisiä ponnistuksia ja useimmiten ne ponnistukset tapahtuvat tavallisen arjen keskeltä. Rakennushankkeessa laitetaan usein miten iso osa omasta varallisuudesta kiinni omaisuuteen, joka on hetken aikaa vain pdf-tiedostoja, lautanippuja ja eristepaketteja. Ennen rakennusprojektiin alkamista on hyvä olla voimavarojen ja tukiverkkojen mahdollisimman hyvässä kunnossa.
BUDJETTI: Budjetti määrittää hankkeen raamit. Lainalaskureilla voi arvioida, minkälaisen lainan pystyy omilla tuloillaan lyhentämään. Pankkien laskurit antavat karkean arvion lainan määrästä, mikä auttaa arvioimaan, onko omakotitalon rakentaminen realistista. Jos maksimilainaksi arvioidaan esimerkiksi 150 000 €, mutta säästöjä ei ole, kannattaa keskittyä tulojen kasvattamiseen tai säästöjen kartuttamiseen. Nykytilanteessa alle 200 000 € budjettiin pääseminen on haastavaa, vaikka talo olisi pieni, tekisi itse mahdollisimman paljon ja tontti olisi vuokrattu.
TONTTI: Haaveista on alkanut syntymään konkreettisia unelmia. Mikäli käytettävissä oleva rahanmäärä mahdollistaa rakennushankkeen, olisi seuraavaksi pohdittavat tonttia. Budjetti määrittelee myös tontin valintaa. Edullisin tapa päästä alkuun on rakentaa kaupungin tai kunnan kaavoittamalle tasamaalla olevalle hyväpohjaiselle vuokratontille. Tämmöisen tontin saaminen on useimmiten haastavaa, mutta ei mahdotonta! Kalleimman tontin löydät vesistöjen rannoilta läheltä suurien kaupungin keskustoja. Tonttiin liittyviä asioita käsitellään usean välilehden verran TONTTI-valikon alla.
SUUNNITTELU: Tontin löytämisen ja budjetin määrittelyn jälkeen alkaa suunnitteluvaihe. Sanotaan ettei suunnitteluvaihe voi kestää liian pitkään, mutta suunnitteluvaiheelle kannattaa kuitenkin asettaa jokin aikaraami. Ainakin viimeistään siinä vaiheessa, kun päättää toden teolla lähteä viemään hanketta eteenpäin. Hyvä muistaa, että jokainen omakotitalo on aina oman aikansa tuote. Suunnitteluvaiheen venyttäminen vuosien mittaiseksi ei välttämättä helpota päätöksien tekoa. Kyky tehdä päätöksiä onkin yksi omakotitalorakentajan pakollisia ominaisuuksia. Vanha sanonta menee -hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämä ei voisi pitää enempää paikkaansa omakotitaloprojektissa.
RAKENNUSLUPA: Rakennuslupa vaihe usein limittyy suunnitteluvaiheen kanssa. Rakennusvalvonnasta voi kysyä kuviin kommenttia jo aikaisessa vaiheessa suunnittelua. Varsinkin jos kaavassa on paljon tulkinnan varaa on hyvä varmistaa, että suunnittelu etenee oikeaan suuntaan. Rakennusluvan myöntää kunnan tai kaupungin rakennusvalvonta.
URAKOITSIJOIDEN VALINTA: Budjetti, tontti ja suunnitteluvaihe ovat monelle ensirakentajalle vielä aika selkeitä vaiheita. Urakoitsija eli (rakentajien ja materiaalitoimittajien) valintojen alkaessa alkaa tulemaan uusia termejä; urakka, urakoitsija, muuttovalmis, elementit, säältä suojaan jne. Uusia omaksuttavia asioita ja termejä on lähes loputtomasti. Urakoitsijoiden valintavaihe on hyvä rajata omaan kokonaisuuteen. Mikäli suunnitteluvaiheessa jo lähtee viemään hanketta eteenpäin tulevan pääurakoitsijan kanssa, on enemmän kuin todennäköistä, että hankkeen kokonaiskustannus alkaa hitaasti, mutta varmasti kasvamaan. Näitä syitä käydään tarkemmin RAKENNUTTAMISEN VALMIUSASTEET- sivulla.
Ihanne tilanteessa rakennusvaiheen alkaessa ei ole enää juurikaan suunniteltavaa tai päätettävää. Useimmiten näin ei ole, vaan asioita päätetään väsyneenä kiireen keskellä.
RAKENNUSVAIHE: Rakennusvaihe alkaa puuston poistolla ja maatöillä. Tämän jälkeen tehdään perustukset ja täytöt. Varsinainen talon rakentaminen alkaa sokkelin päältä. Ensimmäisinä viikkoina, kun talon runkoa sekä kattoa aletaan rakentamaan näkyvää jälkeä tulee nopeasti. Tämä onkin monen mielestä rakennushankkeen parasta aikaa. Pitkän suunnittelujakson päätteeksi rakentaminen pääsee kunnolla vauhtiin ja talon muoto alkaa hahmottua.
MAATYÖT: Tontin pohjatyöt ovat tärkeä alkuvaihe rakentamiselle.
PERUSTUKSET: Rakennuksen perustukset luovat pohjan kestävälle ja turvalliselle kodille. Perustusten, salaojien ja routasuojauksen huolellinen toteutus on elintärkeää. Vesi- ja viemäriliittymien asennus kuuluu myös tähän vaiheeseen.
RUNKOVAIHE: Rungon pystytys ja kattorakenteiden asennus ovat rakentamisen näkyvimpiä vaiheita. Rakennus saadaan säältä suojaan ikkunoiden ja ovien asennuksella. Tämä vaihe luo konkreettisen rungon tulevalle kodille.
SISÄTILAT JA TEKNIIKKA: Sisätilojen rakentaminen alkaa teknisillä asennuksilla, kuten LVI- ja sähkötöillä. Seinien, lattioiden ja pintatöiden valmistuminen tekee kodista asuttavan. Keittiön ja muiden kiinteiden kalusteiden asennus viimeistelee tämän vaiheen.